ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ HACCPLAB

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ COVID-19

Πιστοποίηση κατά COVID-19 σε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Τροφίμων
COVID-19

Το COVID-19 Certification πρότυπο για τον κοροναιό είναι ένα εθελοντικό πρότυπο πιστοποίησης ξενοδοχείων και επιχειρήσεων τροφίμων με ενσωματωμένα πρωτοκόλλα λειτουργίας για την προστασία μετάδοσης του κοροναιού. Αντιπροσωπεύει την εθελοντική δέσμευση των επιχειρήσεων να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια, εγκεκριμένο από την HellasCert. Η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης «HellasCert», και συγκεκριμένα η Επιτροπή Τουρισμού, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που υπηρετεί, ανέλαβε την εκπόνηση των πρωτοκόλλων αυτών, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω επιτροπών στην οποίες μετείχαν στελέχη και μέλη του, έχουν συμμετέχει στην εκπόνηση του σχετικού πρωτοκόλλου πιστοποίησης κοροναιού COVID-19. Πρόκειται για δέσμη Οδηγιών, κατανεμημένες ανά τομέα λειτουργικής δραστηριότητας. Διευκρινίζεται ότι οι Οδηγίες περιορίζονται στο λειτουργικό περιβάλλον του ξενοδοχείου και των επιχειρήσεων τροφίμων.

Γενικές αρχές λειτουργίας και απαιτήσεις ξενοδοχειακής μονάδας για πιστοποίηση κοροναιού COVID-19, δηλαδή καθαρισμοί – απολυμάνσεις και σχετικοί κανόνες υγιεινής, εκπαίδευση – ενημέρωση προσωπικού COVID-19, διαχείριση προσωπικού, εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, εξασφάλιση και χειρισμός μέσων ατομικής προστασίας.

Υπηρεσίες υποδοχής δηλαδή υποδοχή πελατών στο σημείο άφιξης – Transfer, reception Desk, υπηρεσία μεταφοράς αποσκευών, υπηρεσία concierge.

Συντήρηση και αποθήκευση, ποιότητα νερού, συντήρηση Εξοπλισμού, αερισμός κλιματισμός χώρων, εξοπλισμός και αναλώσιμα καθαρισμού & απολύμανσης, αποθήκη – προμήθειες.

Επισιτιστικά τμήματα. κουζίνες, επιπλέον απαιτήσεις του HACCP με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Εστιατόρια, Bars. Γενικές απαιτήσεις για εστιατόρια & Bar, Εστιατόρια με buffet, room Service, bars, εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Οροφοκομία, καθαριότητα δωματίων, λινοθήκη – πλυντήρια, κοινόχρηστες τουαλέτες.

Λοιπές δραστηριότητες – κοινόχρηστοι χώροι άθλησης – ψυχαγωγίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, business center, κολυμβητικές δεξαμενές κοινόχρηστες (ενηλίκων, παιδική, κλειστή, υδρομασάζ), παραλίες, Spa, κέντρο ομορφιάς, Sauna, Steam Bath, Jacuzzi, θεραπείες μασάζ, γυμναστήριο, αθλητικά γήπεδα, θαλάσσια σπορ, θέατρο, κινηματογράφος , οργανωμένος παιδότοπος (ανοικτός και κλειστός), αίθουσα ψυχαγωγίας – παιγνιδιών, δραστηριότητες ψυχαγωγίας (animation), συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, γραφεία, χώροι ενοικιαζόμενοι εντός ξενοδοχείων.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος κοροναιού COVID-19 εντός ξενοδοχειακής μονάδος ή εταιρίας παραγωγής τροφίμων και διοίκηση – management.

Τα οφέλη από την τήρηση του προγράμματος Κοροναιού COVID-19, είναι:

  • Εκπαίδευση προσωπικού
  • Υπεύθυνη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων
  • Λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων διασποράς του κοροναιού COVID-19
  • Καλύτερη εικόνα κοινωνικής ευθύνης της ξενοδοχειακής μονάδας
  • Καλύτερο περιβάλλον για τους επισκέπτες και εργαζομένους
  • Πιστοποίηση αποδοχής από τρίτους και καταχώρηση μέσα από τους ιστοχώρους του εθνικού και του διεθνούς χειριστή του Προγράμματος, μέσα από τουριστικά έντυπα και σχετικά αφιερώματα στον ηλεκτρονικό τύπο
  • Πλεονεκτήματα marketing για τη μονάδα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Προληπτικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στα επισιτιστικά τμήματα για τον περιορισμό μετάδοσης μέσω σταγονιδίων από τη στενή επαφή μεταξύ προσωπικού και πελατών. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα τροφίμων στο ξενοδοχείο.

Αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο marketing, καθώς με την προσθήκη του από ένα τουριστικό κατάλυμα, αποδεικνύεται έμπρακτα η τήρηση των Νομοθετικών απαιτήσεων και η εταιρική κοινωνικής ευθύνης σε συνδυασμό με τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου του κοραναιού COVID-19.

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ